Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арест на шествието в памет на Немцов - на украински депутат

01 март 2015, 17:27 часа • 16811 прочитания

Украински депутат бе задържан по време на траурното шествие в памет на Борис Немцов в Москва, предаде Интерфакс.

Депутатът е Александър Гончаренко, от парламентарната група на партията „Блок на Петро Порошенко“. Засега не се съобщава причината за задържането му. Единственото изявление на руското МВР гласи, че по случая ще има процесуално-следствени действия.

Самият Гончарено съобщи за ареста си в блога си. Той обясни, че е бил арестуван без причина. "Не съм развявал транспаранти или крещял лозунги, задържаха ме за спорта и ме удариха", гласи съобщението.

Вече се появи и снимка от ареста на украинския депутат, на която се вижда, че той носи тениска с лика на Немцов и надпис на украински "Героите не умират".

В същото време запознат източник заяви, че Гончаренко може да бъде участник в делото, което е започнато в Русия във връзка с пожара на 2 май 2014 година в Одеса. Според "Интерфакс" Гончаренко е публикувал свои снимки на фона изгорелята сграда на профсъюзите в Одеса.

При трагедията загинаха 50 души и бяха ранени над 200. Делото в Русия е срещу лица от крайнодясната украинска групировка "Десен сектор", която е част от управлението в Киев. Счита се, че активисти на "Десен сектор" и на "Самоотбрана от Харков" и Киев, предизвикали масовите безредици в Одеса, са подпалили сградата на областния съвет на профсъюзите в града.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес