Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антиядрен партиен бункер от епохата на ГДР се продава за 7 000 евро

24 март 2021, 17:07 часа • 7943 прочитания

Бункер от епохата на ГДР за защита от ядрена война и предназначен за партийното ръководство на бившата Германска единна социалистическа партия, съществувала до 1989 г. в Мекленбург-Предна Померания, се продава за 7 000 евро.

Изоставеният бункер е пуснат за продажба заедно с горска площ от около 5 500 квадратни метра, на територията на която този бивш таен обект се намира. 7 000 евро е само началната цена за него, съобщава „Дойче Веле“.

Бункерът от 280 квадратни метра близо до Хоенцолерн е бил предназначен за ръководители на районната партийна организация в Нойбранденбург в случай на ядрена война - нападение от империалистическия Запад, както обичайно е смятано по това време.

Главният местен партиен бос е бил също заместник на Народната камара на ГДР и бивш член на Комисията по отбрана, така че в случай на ядрен конфликт е имало всички основания да се смята за незаменим човек и имащ право на такъв надежден подслон - заедно с най-близките му другари.

Както отбелязва агенция ДПА, за да се използва по някакъв начин тази подземна структура, първо ще трябва да се поправи. Едва ли ще бъде възможно да се получи разрешение за строеж на нова сграда, тъй като обектът се намира извън населен район и не е предназначен за застрояване.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес