Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Англия забрани хидравличното разбиване на скали за добив на нефт и газ

02 ноември 2019, 13:29 часа • 1555 прочитания

Фракингът (Хидравличното разбиване на скали) бе забранен в Англия, след като ново проучване породи отново загриженост за риска от земетресения, предаде БНР. Премиерът Борис Джонсън заяви, че има „доста основателни опасения“ по отношение на хидравличното разбиване на скалните слоеве за извличане на нефт и газ. Британското правителството подкрепяше програмата за добиване на шистов газ чрез фракинг, като средство за производство на местна алтернатива на гориво с ниско съдържание на въглерод.

Решението за прекратяване на фракинга бе взето след доклад на специализиран отдел за добив на нефт и газ към Министерството на икономиката, енергетиката и индустриалната стратегия, в който се изтъква, че не е възможно точно да се прогнозира силата на земетресенията, свързани с хидравличните дейности.

Тази година в графство Ланкашър бяха регистрирани серия от земни трусове в района на обект, при който се добива шистов газ чрез фракинг. Екозащитници редовно протестират в района. Мораториумът на правителството ще остане в сила докато не бъдат получени гаранции, че добивът е безопасен.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес