Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Англия все пак ще обучава украински пилоти на F-16

20 август 2023, 07:59 часа • 1488 прочитания

Командирът на Военновъздушните сили, генерал-лейтенант Николай Олешчук, разкри подробности за украинските пилоти, които ще бъдат обучавани на изтребители F-16, разкри УНИАН.

"Аз, като командир на Военновъздушните сили, осъзнавам, че нашето бъдеще е свързано с младите пилоти. Затова взех решение и пилотите от този випуск през 2023 г. заминаха на обучение във Великобритания. Що се отнася до Швеция: там отидоха млади пилоти от випуск 2016 г. с достатъчен боен опит", каза Олешчук в ефира на информационния телемаратон.

Според него системата за обучение в тези страни е доста гъвкава. Инструкторите подхождат индивидуално към всеки украински пилот.

Още: Резников: Украинските пилоти започнаха обучението си на F-16, тестват и Gripen

"В навечерието на обучението двама от моите пилоти бяха тествани от инструктори от САЩ. Ако вземете общата подготовка, която те извършват, общата продължителност на обучението е 32 месеца. За нашите двама пилоти беше решено, че ще могат да овладеят самолета F-16 за четири месеца", добави генерал-лейтенант от ВВС Николай Олешчук.

Както съобщихме по-рано, украинският министър на отбраната  Олексий Резников заяви на 19 август, че ученията на украинските пилоти с F-16 "вече са започнали". Въпреки че самата доставка на изтребителите ще започне след цялостното обучение на пилотите и техническия персонал.

САЩ дадоха зелена светлина за обучението на украинските пилоти на Ф-16. Така на първо място е самолетът F-16. На второ място е шведският самолет JAS 39 Gripen. На трето място е Eurofighter Typhoon, самолет на Великобритания. И на четвърто място е френският самолет Rafale.

Още:Нидерландия постави конкретен срок за доставка на F-16 в Украйна

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес