Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ангела Меркел с изявление за решението на рецесията

21 май 2020, 16:17 часа • 1457 прочитания

Страните не трябва да прибягват до ренационализация и протекционизъм в отговор на "дълбока глобална рецесия", причинена от коронавирусната криза, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

"Беше... ясно, че многостранността е изправена пред голямо предизвикателство още преди пандемията и това предизвикателство не е станало по-малко", каза Меркел, два дни след като тя представи френско-германски план за възстановяване на ЕС за 500 милиарда евро, предаде БГНЕС.

Меркел говори след видеоконференция с ръководителите на Международната организация на труда, Международния валутен фонд, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Световната банка и Световната търговска организация, на която те обсъдиха икономическия отговор на кризата.

"Отговорът на пандемията със сигурност не може да бъде ренационализирането на всички международни вериги за доставки; тогава всеки би платил много висока цена", каза Меркел.

На въпрос дали е разговаряла с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте или с австрийския канцлер Себастиан Курц след обявяването на плана в понеделник, Меркел отговори, че не го е направила. Курц декларира във вторник, че страните, които се застъпват за по-ниски разходи в ЕС и строга фискална дисциплина, ще представят свое собствено контра предложение.

"Вече сме във фаза на очакване на предложението от Комисията", каза Меркел.

Европейската комисия ще изготви своя проект за план за възстановяване до следващата сряда - 27 май.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес