Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Амнести: Франция да спаси 7 саудитци преди екзекуция

16 юни 2023, 06:41 часа • 1432 прочитания

Амнести Интернешънъл призова френския президент Еманюел Макрон да окаже натиск върху гостуващия престолонаследник на кралството да пощади 7 млади мъже, на които предстои екзекуция за престъпления, извършени като непълнолетни.

Активистите искат Макрон да подчертае значението на правата на човека в разговорите си в петък с Мохамед бин Салман, който все още е подложен на критики заради убийството на критичната фигура Джамал Хашоги през 2018 г. в Истанбул.

Амнести заяви, че е особено важно Макрон да повдигне въпроса за младите мъже, предимно от шиитското малцинство в Саудитска Арабия.

Те са "изложени на риск от неминуема екзекуция", след като апелативният съд потвърди наказанието им, заяви групата.

Седемте мъже са били деца под 18-годишна възраст, включително един, който е бил на 12 години, по време на предполагаемите престъпления.

"Амнести интернешънъл ще направи всичко възможно, за да поиска от френския президент - който изглежда се радва на компанията на този принц - да положи усилия и да поиска тези млади хора никога да не бъдат екзекутирани", заяви пред АФП генералният секретар на "Амнести" Агнес Каламар.

Шестима от тях са осъдени по обвинения, свързани с тероризъм, а седмият - за въоръжен грабеж и убийство, след несправедливи съдебни процеси, белязани от "подправени с изтезания" признания, заяви Амнести.

"Може да са извършили престъпления, и то не всички, но не можеш да осъждаш хора на смърт заради мнението им. Това е скандално. Президентът Макрон трябва да се намеси, за да спаси живота им", каза тя.

Саудитска Арабия, през 2022 г. екзекутира 196 души, което е най-големият брой годишни екзекуции, които Амнести Интернешънъл е регистрирала в страната през последните 30 години.

В предишната си роля Каламар ръководеше разследването на ООН за убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, което стигна до заключението, че Рияд е отговорен. Посещението на бин Салман остави "много горчив вкус", каза тя.

Тя изрази недоволството си от посрещането на принца от френския президент - известен като МБС.

"Той (Макрон) е главният архитект на повторната легитимация на саудитския принц от 2018 г. насам и убийството на Хашоги", каза тя.

ОЩЕ: Американският щат Айдахо е на път да разреши екзекуция чрез разстрел 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес