Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски туристи отнесоха 800 евро глоба за „пиене по бира“ в Колизеума

17 ноември 2021, 19:10 часа • 2836 прочитания

Двама американски туристи бяха глобени, след като проникнаха в Колизеума, „за да изпитат удоволствието да пият по бира“ в древния римски амфитеатър.

Двойката, на 24 и 25 години, се качила на второто ниво на монумента в ранните часове на понеделник сутринта. Около 5:30 ч. сутринта те били забелязани от минувач, който сигнализирал на полицията, че разговарят с напитки в ръка. Не е ясно как са успели да влязат в забележителността, който се затваря за посетители в 16:30 ч.

Нарушителите казали на полицията, че "просто са пили по бира", съобщава италианската преса, но полицаите ги глобили с 800 евро за незаконно влизане в археологическия обект. Не са нанесени никакви щети, съобщава „Гардиън“.

Италия има своя история в непристойно поведение на туристи, като Колизеумът често е мишена за тези, които искат да оставят следа. Оскверняването на 2000-годишната постройка е строго забранено - указание, което се потвърждава от табелите около паметника, и се наказва с до една година затвор и глоба от около 2000 евро. Но не всеки турист се съобразява с това.

През септември миналата година 32-годишен мъж от Ирландия е хванат да използва метално острие, за да издълбае инициалите си в колона на първо ниво, а 14-годишно германско момиче е хванато да прави същото месец по-късно.

Подобни нарушения са били по-чести преди пандемията от коронавирус, когато Колизеумът, завършен по времето на император Тит през 80 г. от н.е., е посрещал около 6 милиона посетители годишно.

Венеция има подобни проблеми, като полицията в града на лагуната подновява репресиите си срещу невъзпитаното поведение, тъй като туристите се завръщат с премахването на ограниченията, свързани с коронавируса. През юни френски посетител беше глобен със 150 евро за това, че се е движил по Големия канал със сърф, а две германки трябваше да платят по 250 евро за това, че са плажували по бикини до църквата "Сан Стае".

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес