Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски генерал: НАТО трябва вземе поуки от Украйна, за да остане лидер във въздуха

03 септември 2024, 07:30 часа • 4604 прочитания

Инвазията на Русия в Украйна, при която широко се използват дронове, промени концепцията за превъзходство във въздуха, твърди в Business Insider генерал Джеймс Хекър, командващ ВВС на САЩ в Европа.

Хекър, който написа статия за Æther Journal миналия месец, заяви, че ако Алиансът иска да запази превъзходство във въздуха, трябва да се поучи от войната в Украйна.

"Войната на Русия в Украйна потвърждава, че господството във въздуха остава задача номер едно", подчерта генералът. Въпросът е не само, че подобно господство дава възможност на авиацията да води успешни бойни действия, но и че не позволява ситуацията да бъде вкарана в задънена улица, както се случи в Украйна. Още: САЩ гледат към следващо поколение лек изтребител (ВИДЕО)

За 2,5 г. военни действия нито Русия, нито Украйна постигнаха устойчиво и значително превъзходство във въздуха. Воюващата страна има такова превъзходство, когато може да води бойни действия и да постига целите си, без да среща мощна съпротива от противника.

Русия се опитва да установи контрол върху небето над Украйна и успя да го направи през този февруари в ограничена част от въздушното пространство край Авдеевка. Украйна защитава небето си с помощта на противовъздушни ракетни системи, самолети, радиоелектронна война и дронове. Тя не позволява на Русия да установи пълно превъзходство в небето ѝ. Още: Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Уроци от Украйна

НАТО трябва да научи „многобройни" уроци от продължаващия конфликт в Украйна, за да избегне „ужасните" разходи от безизходицата във въздушното пространство, каза Хекър.

Това включва стратегията на „възпиране чрез отказ“, чиято цел е да накара врага да се съмнява в способността си да постигне успех, като нахлуване в държава. Това може да се постигне, като се демонстрира, че НАТО разполага с достатъчно обучени сили, професионализъм и способности да лишат противниците си от всякакъв шанс да постигнат целите си. Още: Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Хекър отбеляза, че членовете на НАТО не бива да разчитат единствено на модерни оръжия, тъй като появата на евтини оръжия като дронове прави използването им безполезно.

Украйна често използва евтини дронове, които струват няколкостотин долара, за да унищожават ценни руски военни цели като хеликоптери и танкове, които понякога струват милиони долари. Още: Украински военен герой за руските ВВС: Справяме се, защото те са с мозък от съветско време (ВИДЕО)

Хекър формулира и друго заключение от войната в Украйна - че ако военните действия между основните сили не бъдат решени навреме, такъв конфликт неизбежно ще се превърне във война на изтощение. През февруари 2022 г. Русия изпрати 200 000 войници в Украйна, но тя не успя да превземе тази страна в първия етап от своята "пълномащабна военна операция". Бойните действия в Източен Донбас продължават 2,5 години.

Победа, но как?

Хекър също отбеляза, че постигането на победа в такъв конфликт изисква икономическа сила, устойчивост, адаптивност, иновации, политическа воля и единство на обществото. 

Според генерала членовете на НАТО имат „значителни предимства“ в това отношение. В случай на атака срещу НАТО, те много бързо ще преодолеят съществуващите пречки, като бавността на процеса на обществени поръчки и правните бариери пред сътрудничеството и обмена на информация.

Украйна обаче е измъчвана от закъснения в доставките на западни оръжия и в много моменти тя просто не успява да отблъсне руските атаки. Още: Американски учения подготвят САЩ за трета световна война

„Трябва незабавно и енергично да се справим с подобни предизвикателства, за да създадем необходимите способности за възпиране и бъдеща защита“, каза Хекър, цитиран от Business Insider.

Много експерти по въздушна война, включително бивши пилоти на изтребители, западни военни лидери и военни, споделиха подобни наблюдения с Business Insider миналия месец. Според тях войната в Украйна ясно показа, че някои елементи на съвременния въздушен бой са се променили коренно. Тези експерти отбелязват, че НАТО се нуждае от по-силна противовъздушна отбрана, иновативни възможности за борба с дронове и нови концепции за разполагане, за да противодейства на Русия ефективно. Без това Алиансът ще се окаже в центъра на кървав конфликт, ако Русия нападне някой от членовете на НАТО.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес