Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски експерти: Щетите по ПВО системата Patriot след руска атака са незначителни

17 май 2023, 18:52 часа • 7487 прочитания

Щетите на системата за противовъздушна отбрана Patriot след руска ракетна атака близо до Киев във вторник сутринта са минимални. Това обявиха трима американски служители пред CNN. Оттам цитират един от тях, според когото "пораженията са незначителни". 

САЩ изпратиха инспектори да проверят системата, след като им е съобщено от страна на Украйна, че ПВО-комплексът е бил повреден. Според неназованите източници, системата все още работи, като един от най-важните елементи на Patriot – радарният компонент, не е повреден. Експертите са категорични, че не се налага тя да бъде изтеглена от бойното поле за ремонт. 

Снощи говорителят на Белия дом Джон Кърби обяви, че не може да коментира дали ПВО системата е била поразена. Той уточни, че ако има повреда на Patriot, която трябва да бъде ремонтирана извън Украйна, американските специалисти са готови да помогнат за това.

Има ли поразена ПВО система Patriot в Украйна?

Цялата батарея Patriot има шест основни компонента: генератори, радар, контролна станция, антени, станция за изстрелване и ракети-прехващачи. Компонентите работят заедно, за да изстрелят ракета Patriot и успешно да я насочат към целта. Не е ясно каква част от нея е била повредена или дали е била повредена от действителен ракетен удар или падащи отломки. Украинците обявиха, че успешно са прехванали всичките шест руски ракети "Кинжал" във вторник сутринта. 

По-рано днес Юрий Игнат, говорител на командването на военновъздушните сили на Украйна, каза пред местна телевизия, че произведената в САЩ система за противовъздушна отбрана Patriot не може да бъде унищожена от ракета "Кинжал". "Не се притеснявайте за съдбата на Patriot. Това е команден пункт, на който седят военните, наблюдават въздушните цели и получават информация за въздушната обстановка в зоната на тяхната отговорност. Така работи комплексът по въздушните цели. Може да работи ръчно, полуавтоматично и в автоматичен режим. Точно този полуавтоматичен режим на работа на Patriot му позволява да сваля въздушни цели без човешка намеса, както беше снощи", каза той, като подчерта, че автоматизацията е скоростта на вземане на решения, откриване на цели и използване на въоръжението.

Русия е взимала на прицел системите с хиперзвукови ракети и преди, обявиха американски служители пред CNN миналата седмица, като една от атаките е дошла в началото на май. Тази атака се провали и украинците успешно прихванаха ракетата, преди да успее да удари Patriot, казаха служители.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес