Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Активистка залепи плакат върху картина на Моне в Париж (ВИДЕО)

02 юни 2024, 07:46 часа • 1239 прочитания

Френската полиция арестува активистка за борба с климатичните промени, която е залепила плакат върху картина на Моне в музея Орсе в Париж, за да привлече вниманието към глобалното затопляне.

Действията на жената, член на "Riposte Alimentaire" (Food Response) се виждат във видеоклип, публикуван в X. Тя поставя кървавочервен плакат върху картината "Coquelicots" ("Поле с макове") на Клод Моне, френски художник импресионист. "Този кошмарен образ ни очаква, ако не се създаде алтернатива", казва тя.

Картината на Моне, завършена през 1873 г., изобразява хора с чадъри, които се разхождат в поле с цъфнали макове. Тя не е защитена със стъкло. От Музея Орсе не отговориха на молбата на АФП за коментар относно състоянието на картината след случилото се, пише БГНЕС.

Социалните нападения срещу изкуството

Още: След Ван Гог: В Германия екоактивисти заляха шедьовър на Моне с картофено пюре (ВИДЕО)

"Riposte Alimentaire" пое отговорност за няколко нападения срещу произведения на изкуството в опит да привлече вниманието към климатичната криза. Сред тях са изливане на супа върху "Мона Лиза" в Лувъра и върху друга картина на Моне - "Пролет", в Музея за изящни изкуства в Лион през февруари. През април двама от членовете на групата бяха арестувани в Орсе по подозрение, че подготвят акция.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес