Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Активист от мрежата на Навални напусна Иркутск

17 февруари 2021, 09:11 часа • 1512 прочитания

Координаторът на централата на Алексей Навални в Иркутск Сергей Беспалов каза пред "MBХ Медия", че е напуснал страната, след като е получил условна присъда по наказателно дело за причиняване на средна телесна повреда след конфликт с активист на Националното освободително движение (НОД).

"Получих решението на първоинстанционния съд. Разбрах, че не мога да работя при такава присъда, бързо ще вляза в затвора, а за година на свобода ще направя повече, отколкото за година в затвора. След обжалването присъдата ще влезе в сила, изобщо няма да мога да изляза от Иркутск”, каза Беспалов.

Той твърди, че ще остане в Истанбул поне до края на обжалването по неговото дело и вече няма да бъде координатор на централата в Иркутск, защото „лесно можете да стигнете до инфаркт, а това е последното нещо, от което се нуждая”.

На 12 февруари Кировският съд в Иркутск осъди координатора на иркутската централа на Навални на две години и осем месеца изпитателен срок и също реши да ограничи свободата за същия период.

Наказателно дело по чл. 112 от Наказателния кодекс на Руската федерация (умишлено нанасяне на средна вреда на здравето) е започнато през юли миналата година по искане на активистката на НОД Ирина Радзиевская, която обвини Беспалов в побой.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес