Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Airbnb и подобни на Uber няма да плащат ДДС в Естония

14 май 2024, 17:10 часа • 787 прочитания

Естония наложи вето върху отдавна обсъжданите планове за начисляване на ДДС върху онлайн наеманите квартири и таксиметровите пътувания.

Плановете на ЕС да накара компании като Airbnb и Uber да се регистрират, за да плащат данък, бяха блокирани днес (14 май) от Естония на среща на финансовите министри в Брюксел, предава Euronews. Предложенията – които можеха да повишат цената на онлайн наемането и споделеното пътуване с до 25% – бяха представени за първи път през 2022 г. като част от опит да се гарантира, че тази икономика плаща справедливи данъци. Но Естония – дом на таксиметровото приложение Bolt – се притеснява, че така потребителите ще се сблъскат с по-високи цени, когато резервират услуги онлайн.

„Нашите опасения все още остават и не могат да бъдат пренебрегнати“, казва естонският министър на финансите Март Вирклаев пред своите колеги, добавяйки: „Това не е данък върху платформите, това е данък върху МСП (малки и средни предприятия), които предоставят услугите си на платформа.” Това е отречено от данъчния комисар на ЕС Паоло Джентилони, който казва, че плановете осигуряват „необходимата гъвкавост“ за МСП, като позволяват на националните власти да адаптират своя подход.

Още: Задава се значително поевтиняване на престоя в Airbnb

Блокиране на нови закони

Съгласно данъчните правила на ЕС всяка една от 27-те държави-членки може да блокира нови закони – и в този случай ветото на Естония също слага спирачка на по-широка реформа на данъка, модернизиране на правилата за фактуриране и докладване за борба с измамите.

Лобистите на традиционната хотелиерска индустрия, които начисляват ДДС, казват, че са изправени пред нелоялна конкуренция, но Bolt твърди, че много от малките таксиметрови компании така или иначе не са задължени да плащат този данък.

Плановете за налагане на допълнителен данък върху онлайн услуги като рекламата предизвикаха яростна реакция от страна на САЩ и доведоха до по-широки глобални реформи на корпоративното данъчно облагане.

Още: Черните таксита в Лондон съдят американската Uber за стотици милиони

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес