Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Африканското предложение за мир Украйна включва нов референдум в Донбас

19 май 2023, 10:32 часа • 3949 прочитания

Африканските лидери, които се обявиха за мирни преговори между Украйна и Русия, преди посещението си в Москва и Киев искат да получат гаранции за временно спиране на огъня и провеждането на нов референдум в Донбас, съобщи изданието Jeune Afrique.

По информация на изданието в рамките на миротворческата мисия лидерите на африканските държави първо трябва да отидат в Киев, а после в Москва.

Междувременно френският бизнесмен и президент на Фонд Бразавил Жан-Ив Оливие уточни пред изданието, че ще посети Москва на 19 май, за да уточни детайлите от африканската мирна инициатива, съобщи rbc.ru. 

По данни на Jeune Afrique бизнесменът е посещавал Русия десет пъти през последната година и половина, а от декември 2022 г. е в контакт с външния заместник-министър на Русия Михаил Богданов. Също по данни на изданието екипът на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен е способствала за установяването на връзка между Оливие и президента на Украйна Владимир Зеленски. 

Припомняме, че на 16 май президентът на ЮАР Сирил Рамафоса съобщи, че руският диктатор Владимир Путин и украинският президент Володимир Зеленски са се съгласили да приемат група от африкански лидери, за да обсъдят потенциален мирен план.

Русия и Украйна ще обсъдят потенциален мирен план, твърди президентът на Южна Африка

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес