Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

AFP: Дезинформацията за Украйна резонира в Източна Европа

23 февруари 2022, 20:10 часа • 5416 прочитания

В Източна Европа - регион, в който някога Москва е доминирала и който изпитва дълбока неприязън към Русия, антизападната дезинформация навлиза изненадващо със задълбочаването на кризата в Украйна. През последните седмици в региона се разпространяваха видеоклипове, за които се предполага, че показват как украинските войски се готвят за нахлуване или навлизат на руска територия - твърдения, които Киев отхвърли като неверни, предава AFP, цитирана от БГНЕС.

AFP Fact Check установи, че някои от тези видеоклипове показват несвързани военни учения, заснети години по-рано. Някои от кадрите са от 2014 г., когато Русия анексира Крим, а други са от 2018 г., маскирани като репортаж на Би Би Си. Някои фалшификати "представят НАТО като отговорна за сегашната ситуация, докато Русия уж просто се съпротивлява на дългогодишните усилия да застраши нейната сигурност", каза Бохумил Картоус, говорител на Чешките елфи, онлайн група за бдителност. "Това намира отклик сред определена част от населението", добави той, визирайки Чешката република, която е изпратила боеприпаси в помощ на Украйна.

За някои от тях информацията се основава на подобни предишни твърдения и затвърждава убеждението им. За други това създава чувство за несигурност, което от своя страна поражда съпротива срещу усилията на (чешкото) правителство да помогне на Украйна да се защити", каза той. Много подвеждащи публикации представят украинското правителство като корумпирано, неонацистко и русофобско.

Според Франтишек Врабел, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Прага компания Semantic Visions, която идентифицира потенциална дезинформация въз основа на използването на езикови модели онлайн, подобна реторика е "директно от устата на Путин".

Врабел заяви пред АФП, че от октомври миналата година досега само в Чехия количеството на антиукраинската и антинатовската реторика се е увеличило 75 пъти и е изместило Ковида-19 като основна тема на дезинформацията. "Основните теми са, че руснаците са освободители и че в Украйна има геноцид", каза той. "Това сега е доминиращият наратив".

Огромен ръст на дезинформацията -

Словакия, която е член на Европейския съюз и НАТО и съсед на Украйна, изглежда е особено податлива на прокремълска дезинформация, дори когато Русия е струпала войски по границата с Украйна. Страната с население от 5,5 млн. души, която има обща 97-километрова граница с Украйна, подписа този месец договор за отбрана със Съединените щати, който позволява на американските войски да действат на нейна територия.

Това споразумение предизвика яростна съпротива от страна на политическите съперници на правителството, както и на значителна част от населението на Словакия и се превърна в любима мишена на дезинформация и пропаганда. В резултат на това в Словакия се засилват антиамериканските, антинатовските и дори антиевропейските настроения.

Проучване на общественото мнение, проведено миналия месец от словашката агенция "Фокус", показа, че 44% от анкетираните смятат, че САЩ и НАТО са отговорни за ескалацията на напрежението между Русия и Украйна, докато само 35% смятат, че Русия е отговорна за това. 

Антинатовският наратив е особено значим, тъй като едно от исканията на Русия е за изтегляне на допълнителните сили на НАТО, изпратени в региона след анексирането на Крим от Москва. Роман Мака, анализатор в Института за политика и общество в Прага, заяви, че се наблюдава "огромен ръст" на дезинформацията в региона. Мака заяви, че е "интересно да се види колко много хора и групи, които през последните две години се бореха срещу ковид мерките, сега скачат на проруската пропаганда и започват да разпространяват този вид дезинформация".

Един от примерите е Chcipl pes - група, първоначално създадена, за да защитава интересите на чешките ресторантьори по време на кризата с Covid, която публикува текст за "Украйна с нейната сриваща се, корумпирана икономика, която трябва да намери някой, когото да обвини". Ако в сепаратистките републики се стигне до геноцид, Путин няма да има избор", се казва в публикацията.

Алтернативна реалност

В частите на региона, които традиционно са по-проруски настроени, разказът на Москва за украинската агресия вече е добре застъпен. Сръбските таблоиди тази седмица повториха непотвърдено съобщение, че руските сили са унищожили две украински бронирани машини, които са влезли в Русия.

"Украйна нападна Русия!" - крещяха първите страници на сръбските таблоиди във вторник, часове след като руският президент Владимир Путин обяви, че ще признае два сепаратистки региона в Украйна и ще нареди да бъдат изпратени войски там.

"През последните седмици наблюдаваме всякакви операции под фалшив флаг. Те започват от Кремъл, минават през официалните медии, през всички тези крайни и социални медии с подправени снимки, с подправени твърдения", каза Руслан Стефанов, програмен директор в Българския център за изследване на демокрацията.

Четейки такива публикации, "човек би си помислил, че Украйна изведнъж е полудяла и е започнала тотална война срещу Русия", каза той. "Това е алтернативна реалност, спонсорирана от държавата."

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес