Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокатът на Младич заяви, че той е психически нестабилен

25 август 2020, 15:02 часа • 1819 прочитания

Адвокатите на военоначалника на босненските сърби Ратко Младич казаха пред Съда за военни престъпления на ООН в Хага, че той е изложен на риск от „несправедливо правосъдие“, тъй като той е психически неспособен да участва в съдебното заседание по обжалване на присъдата му за геноцид и престъпления срещу човечеството, предава AFP, цитирани от "Фокус".

Наричан още „Касапинът от Босна“, 78-годишният Младич обжалва доживотната си присъда от 2017 г. за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления в гражданската война в бивша Югославия, включително клането в Сребреница през 1995 г.

Но адвокатите на Младич заявиха, че протестират, тъй като съдиите по-рано тази седмица отхвърлиха искане за отлагане и нова медицинска експертиза на довереника им.

Видимо отслабнал, Младич се появи в съда, носейки маска заради епидемията от коронавирус, която по-късно свали. Облечен в костюм с червената си вратовръзка, той първоначално се оплака, че не може да следи процеса през слушалките.

Изслушването вече се отлага няколко пъти от март, след като Младич се нуждаеше от операция за отстраняване на доброкачествен полип на дебелото черво и след това заради пандемията.

Случаят се разглежда в Международния остатъчен механизъм на ООН за наказателните трибунали в Хага, който разглежда дела, останали от сега несъществуващи вече трибунали за бивша Югославия и Руанда.

На самия Младич ще бъде позволено да говори в продължение на 10 минути в сряда.

Синът на Младич, Дарко, заяви, че бившият военоначалник "не е бил в състояние да се подготви" заради здравето си и защото адвокатите не са успели да го посетят.

"Той няма необходимата енергия за работа от този вид и има въпроси за това колко добре работи паметта му", заяви Дарко Младич пред AFP.

Заради войната в Босна президентът на Сърбия Слободан Милошевич почина от инфаркт в килията си в Хага през 2006 г., преди да приключи процеса му, докато лидера на боснеските сърби от този период Радован Караджич излежава доживотна присъда за геноцида в Сребреница и други военни престъпления.

 

Всичко за процеса срещу него ВИЖТЕ ТУК.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес