Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

90% от убийствата на журналисти остават ненаказани

31 октомври 2017, 12:15 часа • 993 прочитания

Несправедливостта спрямо журналисти струва скъпо на всички общества. Деветдесет процента от случаите на убийства на журналисти остават все още ненаказани според информация, предоставена от държавите членки на организацията през 2017 г. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова във връзка с наближаването на Международния ден за прекратяване безнаказаността на престъпленията срещу журналисти - 2 ноември.

Между 2006 г. и 2016 г. ЮНЕСКО e осъдила убийствата на 930 журналисти, от които  само през 2016 г. са 102-ма, съгласно последните данни на ЮНЕСКО от Доклад 2017/2018 за световните тенденции в областта на свободата на изразяване и развитието на медиите, който предстои да бъде публикуван.

По случай 2 ноември ЮНЕСКО заедно със своите партньори стартира глобална кампания съвместно с медии от цял свят, както и кампания в социалните мрежи #MyFightAgainstImpunity.

През 2013 г. Общото събрание на ООН с резолюция определи 2 ноември за Международен ден за прекратяване безнаказаността на престъпленията срещу журналисти. Резолюция призовава държавите членки да вземат решителни мерки за борба с безнаказаността на този вид престъпления.   

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес