Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

85 млн. евро ще струва възстановяването на Нотр Дам

05 януари 2020, 15:22 часа • 1252 прочитания

Укрепването на строителството на Нотр Дам и гарантирането на неговата безопасност струва 85 000 000 евро, съобщава ТАСС. Информацията е оповестена от кураторът за реставрацията на катедралата Жан-Луи Жорж. Обемът на декларираните дарения към момента е 922 000 000 евро.

През ноември 2019 г. френският министър на културата Франк Ристър обяви, че началото на работата по възстановяването на катедралата Нотр Дам след априлския пожар се очаква не по-рано от края на 2020 г. Според него, демонтирането трябва да приключи през пролетта на тази година. В същото време подборът на проекти за реставрация на сградата ще се извършва паралелно, но ръководителят на културния отдел не уточни дали става въпрос за реконструкция в предишния й вид или по-модерен проект.

Пожарът в катедралата Нотр Дам възникна вечерта на през април 2019 г. Огънят бе напълно погасен едва след ден борба срещу него. По предварителни данни, пламъците са лумнали в района на шпилата на катедралата по причини, които все още не са изяснени. Огънят унищожи дървения покрив и шпиона, който падна върху каменна арка и го прониза на три места. Част от шпиона изгоря на пода на катедралата.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес