Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

70% от германците не одобряват ТПТИ

05 май 2016, 15:51 часа • 904 прочитания

Около 70% от германците не одобряват Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ / TTIP). Това сочи анкета на обществената телевизия АРД.

Преговорите по пакта за отпадане на търговските и инвестиционни регулации между САЩ и ЕС продължават въпреки нарастващите обществените и политически критики срещу споразумението. В началото на тази седмица през екологичната организация „Грийнпийс” изтекоха работни варианти на ТПТИ, които увеличиха притеснението, че свободната търговска зона ще постави под въпрос стандартите в опазването на околната среда, трудовия пазар и безопасността на храните в някои европейски страни. Текстовете провокираха предположения, че големият бизнес би могъл да действа в нарушение на националните законодателства, предаде БГНЕС.

Според болшинството от анкетираните от АРД, ТПТИ ще има „предимно” пагубни ефекти. Дялът на скептиците е 70%, което е нарастване от 55% през юни 2014 година. За 79% от анкетираните основен проблем на споразумението са потребителските права.

Само 17% виждат най-вече предимства от сделката. Проучването обхваща 500 германци от различни обществени кръгове.

Същевременно канцлерът Ангела Меркел е един от европейските лидери, които все още се надяват ТПТИ да бъде успешно договорено до края на годината. Собственият й икономически министър Зигмар Габриел миналия месец предупреди, че преговорите „ще се провалят” ако САЩ откажат определени отстъпки.

Тази седмица френският президент Франсоа Оланд директно заяви, че страната му няма да приеме търговското споразумение „на този етап”, поради позицията си против „нерегулираната свободна търговия”.

Миналия месец американският президент Барак Обама посети Германия и разговаря с Меркел, Оланд, италианския премиер Матео Ренци и британския Дейвид Камерън, като една от основните теми беше именно успешният завършек на сагата ТПТИ.

По време на разговорите десетки хиляди германци излязоха на протест срещу пакта, който би формирал най-голямата зона за свободна търговия в света.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес