Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

70 години без война, вървим ли в правилната посока, разискваха евродепутати

08 май 2015, 13:46 часа • 4326 прочитания

Докато българският парламент разискваше въпроса с декларацията по повод 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война, в Дома на Европа в София, сред малък брой присъстващи, се разглеждаше темата „ЕС на кръстопът: предизвикателства и перспективи пред най-успешния мирен проект в историята“.

Теодор Стойчев, пресаташе на информационното бюро на Европейския парламент, коментира във встъпителните си думи, че 70 години след Втората Световна война „на нас ни се струва, че войната в Европа е невъзможна”.

"Всеки ден трябва да е Ден на Европа”, заяви Велко Иванов, генерален секретар на Европейското движение у нас. Той обърна внимание, че в България се шири европровинцализъм. „Все още казваме ние и Европа”, заяви той.

Евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Ева Паунова постави фокус върху критиките към Европейския съюз и съмненията, че европейския модел е изчерпал своята мисия. Смята се, че ЕС няма цел, която да плени сърцата на европейските граждани, коментира тя. "Иконическата криза направи така, че ЕС да изглежда чуплив и за някои страни-членки той стана непривлекателевен", посочи Паунова. По думите й обаче Европейският съюз дава сигурна среда за живот и правене на бизнес.

"Искам да поздравя всички с Деня на Европа и Деня на победата”, започна коментара си евродепутатът от групата на социалистите и демократите (С&Д) Илияна Йотова. Тя се фокусира върху проблема с нелегалната миграция в Европа и излизането на 15 май на декларация от Европейската комисия, с която трябва да се обяви конкретна стратегия и мерки за справяне с проблема. "Европейският съюз трябва да предприеме конкретни мерки и създаде политики. В противен случай последствията могат да бъдат много тежки”, каза тя.

Йотова отново защити модела на квотния принцип за приемането на бежанци в страните-членки от ЕС. "Пакетът за убежище се оказа неработещ. За съжаление голяма част от държавите членки, не го внесоха в националното си законодателство. Политическо единствено в ЕС не е на висотата, на което ние всички искаме да бъде”, каза Йотова. Тя допълни, че някои страни от Европейския съюз за забравят принципа на солидарност.

"Европейските граждани очакват все повече от европейския модел”, посочи от своя страна Искра Михайлова от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), коментирайки предизвикателства пред ЕС.

По думите й България също е допринесла за развитието на европейската идея. Според нея обаче изборите за Европейски парламент от миналата година са показали какво се случва в Европа и как мислят европейските граждани. "Гражданите поставят под съмнение ценностите на обединена Европа. Смятат, че европейският модел е изчерпам. Виждаме го и всеки ден в Европейския парламент”, заяви Михайлова. „Трябва да стигнем до по-голямо разбиране какво дава Европейския съюз”, смята тя.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес