Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

660 000 души се подписаха срещу фракинга в Германия

30 септември 2014, 19:54 часа • 26863 прочитания

Германски екологични организации и редица граждански инициативи връчиха в министерството на околната среда петиция с около 660 000 подписа с искане за категорична забрана на хидравличното разбиване, предаде БГНЕС.

Организациите, водени от екологичната асоциация "Бунд", искат "ясна забрана по правен път на хидравличното разбиване" или "фракинг", противоречива техника за извличане на шистов газ. Тя носи "големи рискове за околната среда и здравето на хората", коментира енергийният експерт на "Бунд" Ан-Катрин Шнайдер.

Инициаторите на петицията приканиха хората да протестират пред министерството на околната среда в Берлин. Правителството на Ангела Меркел е на път да обмисли законопроект за хидравличното разбиване. Министърката на околната среда Барбара Хендрикс и министърът на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел искат да забранят "фракинга" на по-малко от 3000 метра дълбочина. Тази забрана трябва да е в сила поне до 2021 г. и фактически да изключва използването на шистов газ.

Министрите искат също така да предефинират условията за прилагане на метода за нормалния природен газ, извличан на повече от 3000 метра дълбочина. Но според многобройните му противници тази юридическа рамка на хидравличното разбиване не стига твърде далеч. Те искат категорична забрана на всякакъв "фракинг".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес