Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

40 000 железопътни работници стачкуват във Великобритания

13 декември 2022, 16:36 часа • 1689 прочитания

Днес започнаха две 48-часови стачки в националния железопътен транспорт на Обединеното кралство, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. По-рано профсъюзът на железничарите, моряците и транспортните работници (RMT) отхвърли ново предложение за заплащане.

Около 40 000 железопътни работници от 14 железопътни компании ще излязат на стачка в четири дни тази седмица. В това мразовито време пътниците ще бъдат изправени пред значителни затруднения в пътуването, особено учениците.

Протестните действия на жп работниците ще продължат до събота, а след това ще са последвани от допълнителни действия от Бъдни вечер до 27 декември и още две 48-часови стачки в началото на януари.

ОЩЕ: Резултат от санкциите: В руските магазини иранска Кока Кола замени оригиналната (СНИМКА) 

„Network Rail“ предупреждава пътниците да пътуват само при крайна необходимост, тъй като студеното време, включително сняг, лед и мъгла, продължава да причинява смущения в Обединеното кралство.

Междувременно шефовете на „Network Rail“ обвиниха RMT в "игра с коледните планове на хората". "Правителството отказва да си мръдне пръста, за да предотврати тези стачки, и е ясно, че иска да направи ефективните стачни действия незаконни във Великобритания”, заяви Генералният секретар на RMT Мик Линч. „Ние ще се противопоставим на това и нашите членове, заедно с цялото синдикално движение, ще продължат кампанията си за справедливо споразумение за работниците, достойно увеличение на заплатите и добри условия на труд", добави той.

„Network Rail“ направи предложение за 5% увеличение на заплатите през тази година и 4% увеличение през 2023 г., но Линч определи сделката като "нестандартна" и членовете ѝ я отхвърлиха.

Великобритания е изправена пред нова вълна от стачни действия. Медицински сестри, пощенски служители и университетски преподаватели са част от вълната, предизвикана от острата криза на разходите за живот. Годишната инфлация в Обединеното кралство скочи до 11,1 % през октомври от 10,1 % през септември, което е най-високото ниво от октомври 1981 г. насам.

ОЩЕ: Путин допусна намаляване на добива на петрол в Русия заради тавана на цените

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес