Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3000 неваксинирани здравни работници във Франция са отстранени от работа

16 септември 2021, 11:44 часа • 2569 прочитания

Хиляди здравни работници в цяла Франция са в принудителен неплатен отпуск, защото отказват да се ваксинират срещу COVID-19. Крайният срок, поставен от правителството, изтече на 15 септември.

Пред радио RTL френският здравен министър Оливие Веран уточни, че става дума за около 3000 души. Той добави, че "няколко десетки" сами са подали оставките си, вместо да си запишат дата за ваксиниране.

По думите му, това не поставя функционирането на здравната система на страната под заплаха, тъй като в сектора са заети общо 2,7 милиона здравни служители.

Не на това мнение са от професионалния профсъюз CGT, който предупреди за наближаваща "здравна катастрофа", ако правителството отстрани голям брой болнични работници и им забрани да работят. „Трябва да задържим тези хора на работа, докато не им се намерят заместници“, посочи Кристоф Прюдом, лекар в спешна помощ и депутат от лявата партия „Непокорна Франция“.

Припомняме, че президентът Еманюел Макрон постави ултиматум през юли на служителите в болниците, работниците в домовете за пенсионери и пожарната служба да получат поне една доза ваксина до 15 септември или отиват в неплатен отпуск.

По-специално много медицински сестри не са склонни да се ваксинират.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес