Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

27 крайнодесни в Германия с обвинения за заговор за държавна измяна

12 декември 2023, 16:23 часа • 4119 прочитания

Германските федерални прокурори съобщиха, че са повдигнали обвинения на 27 заподозрени членове на крайнодясна "терористична група", арестувани миналата година, за участие в заговор за нападение срещу парламента и сваляне на правителството.

Още: Нови арести в Германия за готвен преврат, застреляха полицай

"Обвиняемите са силно заподозрени в членство в терористична организация, както и в подготовка на предателско начинание", се казва в изявление на прокурорите по повод на т.нар. Reichsbuerger (Граждани на Райха, Райхсбюргери).

Припомняме, че през март тази година 19 души бяха задържани в Германия по време на мащабна полицейска операция, която бе продължение на разследването срещу опита за преврат за „връщане на Германския райх“.

Още: Обиски в Германия в жилищата на членове на крайнодясна група

На 7 декември 2022г. криминалната полиция и спецчастите в страната претърсиха над 130 имота и арестуваха около 50 души. Повдигнати бяха обвинения срещу терористична организация с цел да се свали конституционният ред на Федералната република и да се създаде държава по модела на райха от 1871 г. Сред задържаните бяха принц Хайнрих XIII Ройс и негови съмишленици. Разследването за опита за преврат на т.нар. "Райхсбюргери" продължава. Акцията през март е била проведена в 7 германски провинции и в Швейцария.

Германските медии съобщиха тогава, че сред обискираните лица има много действащи полицаи и военни.

Още: Германското "Възраждане" изпревари по рейтинг всички партии в коалицията на Шолц

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес