Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

23-годишен украински пилот загина по време на бойна мисия (ВИДЕО)

08 януари 2024, 15:23 часа • 3818 прочитания

23-годишният украински пилот на изтребител МиГ-29 Владислав Залистовски, известен с позивната "Синята каска", е загинал по време на бойна мисия, съобщи новинарският канал на Министерството на отбраната "Армия ТВ" на 8 януари.

Това е поредната загуба в редиците на украинските бойни летци в условията на пълномащабна война, подпалена от Русия.

Кой е Залистовски?

Според Suspilne пилотът от 114-а бригада на тактическата авиация на ВВС на Украйна е загубил живота си вечерта на 5 януари.

Смъртта на летеца е потвърдена и от неговите роднини в социалните мрежи. "Обичаше работата си, живота си, небето, но то ти изигра жестока шега. В сърцето ми завинаги ще останеш най-добрият човек на света. И не само в моето", пише приятелката му.

Той е бил известен чрез профила си в Instagram на име "Синя каска", където Залистовски е публикувал видеоклипове от своите полети. Акаунтът има над 2200 последователи.

Залистовски е завършил Националния университет за военновъздушни сили "Иван Кожедуб" в Харков през 2021 г. и е извършил десетки бойни полети от началото на пълномащабната война, съобщи "Армия ТВ", цитирана от Kyiv Independent.

Не за първи път

При друг инцидент от август миналата година трима украински пилоти, сред които и известният летец Андрей Пилшчиков, загинаха при сблъсък във въздуха между два учебни самолета.

Още: Два украински самолета се сблъскаха, загина известен пилот

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес