Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

23 години затвор за убиеца на словашкия журналист Ян Куцияк и годеницата му

06 април 2020, 18:35 часа • 1271 прочитания

23 години затвор получи бившия войник Мирослав Марчек. Той бе осъден за убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова в Словакия през февруари 2018 г.

37-годишният Марчек се е признал за виновен през януари за тежкото престъпление. Самият той не присъства на четенето на присъдата от специализирания съд. Други двама от подсъдимите, на които са повдигнати обвинения за поръчителство на убийството, твърдят, че са невинни и отказват да признаят вината си. Единият от тях е бизнесменът Мариан Кочнер, за когото прокуратурата обяви, че е поръчител. Мотивът за убийството е разследване на журналиста срещу мултимилионера.

Според обвинението за поръчката са били платени 50 000 евро в брой и 20 000 под формата на опростени дългове. Това ще рече, че поръчителят е платил за убийствата поне 70 000 евро, заяви по време на делото прокурор. Четвъртият обвиняем по делото отказва да говори.

Това е втората присъда по процеса, след като преди няколко месеца петият подсъдим сключи споразумение с прокуратурата и получи 15 години затвор. 42-годишният Золтан Андрушко беше първият, който проговори за участието си в убийството. Убийството на Куциак предизвика национални протести и доведе до падането на правителството на страната.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес