Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12-годишно момче и родителите му са били убити при руски удар в област Херсон

05 януари 2023, 17:05 часа • 1456 прочитания

Мъж, жена и 12-годишният им син са загинали на 5 януари, след като руски снаряд е поразил жилищна сграда в град Берислав в южната Херсонска област на Украйна. Новината съобщава в "Телеграм" Кирило Тимошенко - заместник-ръководител на офиса на президента Володимир Зеленски.

Според Тимошенко семейството се е готвело да празнува православната Коледа, "но циничен удар на руснаците ги е убил в собствения им дом".

"Сутринта те (Русия - бел. ред.) говорят за "коледно примирие", а по обяд убиват цяло семейство", написа Тимошенко. По-рано днес патриарх Кирил, глава на Руската православна църква и поддръжник на руската агресия срещу Украйна, призова "всички замесени страни" да прекратят огъня и да сключат "коледно примирие" на 6-7 януари.

В отговор Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, написа в Twitter, че призивът на Кирил за "коледно примирие" е "циничен капан и елемент на пропаганда".

Руската православна църква и някои други празнуват Коледа на 7 януари, докато по-голямата част от православните църкви я празнуват на 25 декември. Православната църква на Украйна в миналото е предпочитала датата 7 януари, но миналата година позволи на енориите си да празнуват на 25 декември.

ОЩЕ: Ердоган иска от Путин "едностранно" прекратяване на огъня в Украйна

ОЩЕ: Руско ядрено оръжие в Крим и Беларус: Темата е гореща, нова украинска атака в Крим (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес