Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 години от терористичните атаки на Брайвик

22 юли 2021, 09:38 часа • 3047 прочитания

Днес в Норвегия ще се проведат възпоменателни събития по повод десетата годишнина от терористичните атаки, извършени от крайнодесния екстремист Андерс Брайвик, съобщава шведското издание Aftonbladet, като се позовава на съобщение от правителството в Осло.

Събитията ще започнат в правителствения квартал на Осло, където бе извършена първата терористична атака. Представители на Националната група за подкрепа за жертвите и семействата им, членове на норвежкото кралско семейство, членове на парламента и министри ще се съберат в сутрешните часове на деня. Премиерът Ерна Солберг ще произнесе реч, след която ще бъдат прочетени имената на осемте жертви в Осло и на 69-те на остров Утея, където Брайвик се отправи след терористичната атака в правителствения квартал. След това е планирана церемония по полагане на венци и запазване на минута мълчание, предава агенция Фокус.

Панахидите са насрочени за следобед в катедралата в Осло. Генералният секретар на НАТО, бивш премиер и бивш председател на Норвежката работническа партия през 2011 г. Йенс Столтенберг ще изнесе слово. След приключване на службата в катедралата църквите в цялата страна ще започнат да бият камбани.

В 15:00 часа местно време (16:00 българско време) възпоменателните събития ще се преместят в Утея, където бъде запазена минута мълчание. В 19:00 часа местно време камбаните в кметството на норвежката столица ще ударят 77 пъти – колкото са и убитите по време на атаките.

В 20:00 часа местно време в Осло, на спортната арена „Спектър“, ще започне национална церемония за възпоменание. На нея са поканени оцелелите след атаката и семействата на жертвите, както и представители на властите. Събитието ще бъде излъчено от NRK, но мнозина ще могат да присъстват лично - безплатни билети могат да бъдат резервирани онлайн.

Поради пандемията достъп до церемонията ще бъде разрешен само на притежатели на сертификати, потвърждаващи ваксинация или преболедуване на коронавирус, както и на тези, които имат отрицателен резултат от тест, направен не повече от 24 часа преди събитието. Очаква се крал Харалд V да произнесе реч пред публиката.

На 22 юли 2011 г. Андерс Брайвик детонира мощно взривно устройство, поставено пред правителствена сграда в централната част на Осло, убивайки осем души и ранявайки няколкостотин. Същия ден той организира клане на остров Утея, убивайки 69 и ранявайки 66 души. Те бяха предимно тийнейджъри - участници в годишната среща на младежкото крило на Работническата партия, в чиято политика Брайвик видя причината за много от проблемите на Норвегия, включително господството на мигрантите.

В момента терористът излежава 21-годишна присъда (максималната, предвидена от норвежкото законодателство), която може да бъде удължена неограничен брой пъти, ако затворникът, по мнението на властите, продължава да представлява опасност за обществото.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес