Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За всички ученици до седми клас ще има шкафчета от идната учебна година

08 януари 2019, 09:30 часа • 3657 прочитания

Ние подготвихме списък от седем мерки. Закупихме училищни шкафчета за над 300 000 ученици, въведохме използването на електронни учебници, оптимизирахме използването на учебните помагала. Трябва да има шкафчета за всички ученици от 1. до 7. клас от началото на идната учебна година. Това заяви в ефира на bTV образователният министър Красимир Вълчев относно обезпечаването на всички школа у нас с шкафчета за ползване от страна на учениците. Министърът посочи, че мерките, които ведомството е предприело, имат ефект що се касае до намаляване на тежестта на ученическите раници.

Изпитът след 7. клас

На практика няма промяна - изпитът ще бъде в две части, а не в два модула. Ученикът може да реши да не участва във втората част. Дали ще се казва две части, или два модула, няма промяна, поясни Вълчев.

Първата част ще бъде от 25 задачи, втората част ще бъде преразказ. Запазва се продължителността на изпита. Оценката ще бъде една. Ученикът може да излезе след првата част и да не влезе за втората. За учениците със специални потребности ще има допълнителни 80 минути, както е досега, коментира още Вълчев.

Къде са учениците?

Успяхме да върнем 9000 деца в клас по данни от ноември месец. Констатираме между 60 000 и 70 000 деца, които са в рискови групи. Нашите екипи ходят по домовете и разговарят с родителите. Това са в повечето случаи деца, при които семейството няма отношение към образованието, обясни министърът. Активирали сме всички инструменти, с които разполагаме. Между 2.5% и 3% имаме отпадане на ученици заради ранни бракове, стана ясно от думите на Красимир Вълчев.

Заплатите на учителите

Учителската заплата ще бъде минималната 920 лева, а средната ще бъде близо 1100 лева. Тези, които сега постъпват на работа като учители, ще вземат чисто около 800 лева, тъй като те нямат и добавката за прослужено време, заяви Вълчев.

Може би нямаме толкова ясно регионални липси на учители. По-скоро имаме липси на учители по чужди езици и информатика. Очакваме по-голям недостиг през следващите 10 години. Този недостиг ще бъде по-голям там, където има малко населено място, уточни министърът.

Направихме промени, за да дадем средства на малките и средните общини. Предоставяме допълнително стипендии за така наречените "приоритетни" професионални направления. Имаме рационализиране на приема. Увеличава се приемът в професионалните направления, които имат по-високи доходи, каза образователният министър.

Бъдещето на НИМХ

Институтът (Националният институт по метеорология и хидрология - бел. ред.) се запази в неговата цялост, просто премина като предприятие към МОН. В него работят много добри специалисти, много добри физици. Разрешен е и спорът с имотите. НИМХ си запази цялото имущество и имоти, които е използвал, потвърди Вълчев. По думите му в момента има спор основно за една сграда, която обаче не се ползва пълноценно нито от НИМХ, нито от БАН. Спорът е приключил на 99%, увери министърът.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес