Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За 2 години имаме над 20% повече неделни училища в чужбина

10 май 2018, 14:52 часа • 1774 прочитания

През последните 2 години имаме 22% увеличение на училищата, 25% увеличение на средствата и 32% увеличение на учениците, които са включени в българските неделни училища. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на пресконференция в МОН, на която бяха представени 11 национални научни програми в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017-2030.

„Днес публикувахме проект на постановление за назначаване на преподаватели по български език и литература в чуждестранните висши училища. Точно преди 10 години стартира Национална програма „Роден език и култура зад граница“. Тогава с 800 хил. са финансирани 54 училища, които са създадени от самоорганизиралите се български общности в чужбина. През последните 2 години имаме 22% увеличение на училищата, 25% увеличение на средствата и 32% увеличение на учениците, които са включени в българските неделни училища“, каза още той.

„Днес имаме 333 училища, които подпомагаме по реда на постановлението за неделни училища по реда на Национална програма „Роден език и култура зад граница“. 208 са неделните училища включени в списъка за подпомагане по реда на постановлението. Това са неделните училища, които са доказали своята устойчивост на функциониране. Тези училища са на 6 континента, 42 държави. Общо за целия период на програмата над 50 000 деца са били включени. Предоставените средства по програмата са над 50 млн. лева“, допълни още той, цитиран от Фокус.

„Въпреки това, че имаме над 330 неделни училища, не можем да достигнем до това всяко дете да има възможност за физически достъп до неделно училище и за това е ключово важно да разработим това дистанционно обучение. В България всяко дете има достъп до училище на 20, в най-лошия случай на 20 и няколко километра. В Европа има деца, на които най-близкото им училище е на 200 км. Много от тези неделни училища се крепят на 1 учител. За да имаме устойчивост, трябва да имаме учители, за това ние предвиждаме да командироваме преподаватели в българските неделни училища, което е допълнение към сегашната политика“, каза още министър Вълчев.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес