Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вземат общежитията от университетите

29 февруари 2012, 16:05 часа • 6979 прочитания

Общежитията ще бъдат взети от университетите и прехвърлени под шапката на просветното министерство. За тях вече ще отговаря фирмата на МОН "Студентски общежития и столове", съобщи просветният министър Сергей Игнатов, предаде АСН.

Той уточни, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов в момента се подготвя постановление на кабинета в тази посока. Игнатов е говорил и с вътрешния министър Цветан Цветанов за засилване на охраната. Целта на мярката е въвеждане на по-строг ред в общежитията, както и на прекратяване на увеселителната дейност на заведенията, които се намират на тяхна територия.

Игнатов поясни, че ще бъдат затворени казината и дискотеките, както и магазините, продаващи алкохол, които се намират в помещения на общежития, както и на терени на университети. Техните договори ще бъдат прекратявани при изтичането им и до 2-3 години всички те ще бъдат затворени.

Това обаче няма да реши проблема със Студентски град, тъй като част от чалготеките в момента се намират на частни терени или са притежание на реститути, поясниха запознати. Ректори разказаха, че в "малкия Лас Вегас", както е популярен Студентски град, идват дори студенти на алкохолен туризъм от Пловдив и Пазарджик. Ректорите се съгласиха общежитията да им бъдат отнети, ако обаче заедно с това Студентски град приеме специален статут и бъде обособен само като кампос.

"Не е работа на университетите да продават кисело зеле и да перат чаршафи", каза ректорът на СУ проф. Иван Илчев.

В момента 235 обекта отдадени под наем от ВУЗ-ве се проверяват и в голяма част от тях се продава алкохол, каза главният секретар на министерството Красимир Вълчев. Ректорът на Медицинския проф. Ваньо Митев пък разви пред агенция Стандарт Нюз идеята кампосите на студентите трябва да бъдат изцяло преместени на друго място, тъй като е невъзможно да бъдат затворени дискотеките, които са частна собственост. Студентски град не може да бъде върнат в стария си вид, той трябва просто да бъде преместен на друго място, каза Митев.

Ректорът на УНСС Стати Статев, в чието общежитие е станал инцидентът, пък заяви, че в сградата е имало видеонаблюдение и охранител, който видял, че момчетата влизат леко подпийнали и им е направил забележка да не вдигат шум. Те му отговорили, че отиват да си легнат, но 15 минути по-късно един от младежите дотичал и му казал да се обади на полицията и Спешна помощ. Изискванията за вътрешния ред са били спазени, но аз съм разпоредил вътрешна проверка какво точно се е случило. Това е битов инцидент, никой не е застрахован от него. Можеше да стане във всяко друго общежитие, каза Статев.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес