Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки дадените 39 млн. лв.: Протестът за заплати във висшето образование ще се проведе

16 май 2024, 18:01 часа • 2976 прочитания

Въпреки обявените увеличения на заплатите на академичния състав - синдикати, служители и студенти във висшето образование излизат на протест на 20 май, обявиха от КНСБ.

Вчера (15 май) служебното правителство обяви, че ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г.

Парите не стигат

"Посочените 39 млн. лв. не стигат, а новообещаните 12 млн. лева за служители пък са "крайно непрофесионално определени", пише в позицията на КНСБ. Още: Увеличаваме заплатите без да има пари: Висшето образование в България

Синдикатите обявиха, че протестите ще продължат докато не бъде подписано споразумение както от правителството, така и от политическите сили. А срокът, който им дават за сключванато му е до 30 юни.

На този фон от Съвета на ректорите съобщиха, че трябват още 184 милиона лева за възнаграждения в университетите, а според образователния министър в бюджета няма ресурси за увеличение на заплатите. От Съвета на ректорите утре ще вземат финално решение дали ще протестират, а от КНСБ са категорични, че обявеният за 20 май протест ще се проведе, защото обещаните от МС пари не стигат. Още: ГЕРБ-ДПС раздават пари, заложени в бюджета, като свои: "Продължаваме промяната" за университетските заплати

Срещите между управляващите, профсъюзите и ръководствата на университетите в търсене на средства ще продължат и следващите дни. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес