Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вълчев призна: Има все по-малко студенти, ще има недостиг на кадри във всички сектори

31 януари 2020, 15:00 часа • 7661 прочитания

От 58 хил. на 43 хил. са намалели приетите студенти за последните 4 години, като най-голямото намаление е с близо 60% в сферата на юридическите науки.

Това призна министърът на образованието Красимир Вълчев на петъчния парламентарен контрол в Народното събрание.

Имаме демографско намаляване на кандидат студентите. В следващите 10 г. ще имаме недостиг по всички професионални сектори, прогнозира Вълчев.

От 400 на 2000 бройки са увеличени в последните няколко години студентите от историческите ни диаспори, за които България осигурява прием в български университети.

Запълват се около 1100 бройки. Близо 3 пъти е увеличена стипендията за този тип студенти от историческите ни диаспори от Албания, Молдова и д-р. страни.

Предвижда се те да не плащат университетски такси, каза Красимир Вълчев и добави, че са планирани информационни кампании в тези региони, където живеят етнически българчета, както и в близо 300 неделни училища в чужбина.

Вълчев отбеляза, че за центрове за специална образователна подкрепа в МОН не са постъпвали сигнали.

"При конкретни сигнали поемам ангажимент за проверка", категоричен беше образователният министър В момента в този тип центрове са 42, като 8 са общински, а към 24 от тях има общежития.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес