Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В БАН взимат под 700 лв., докато произвеждат 60% от научната продукция у нас

08 декември 2016, 09:25 часа • 2460 прочитания

Възможно е действително да се подобрят условията на труд, както и заплащането на учените в Българската академия на науките (БАН). Това заяви новоизбраният директор на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той каза, че ще се търсят варианти и в бюджета за 2017 година за подпомагане на Академията.

Тендецията в света е за увеличаване на финансирането на научните изследвания. За БАН се очаква половината средства да идват от бюджет, другата половина - от проектно финансиране, коментира още акад. Ревалски в ефира на БНТ.

Около 60% от научната продукция у нас се произвежда от БАН. Някои наши институти имат проблеми с отоплението. Имаме уникална апаратура и инфраструктура, която трябва постоянно да работи, тоест да не ни спира тока. Сградите се нуждаят от реновиране, набеляза част от проблемите новият директор.

Не намирам нищо архаично в Българската академия на науките. Такива научни центрове има и в други страни - и във Франция, и в Германия.

Без развитие на научните изследвания на високо ниво, няма да имаме нито добро образование, нито здравеопазване, нито добра национална сигурност. Така че науката у нас е въпрос от национално значение и политиците трябва да намират компромис за финансирането й, категоричен е директорът на Академията.

Средната заплата в БАН е под 700 лв. Тя е по-ниска от средната работна заплата в страната. Учените ни обаче извършват една високоефективна дейност, която е призната в Европа и света.

Само с дойстойно заплащане, добри условия на труд и добра база можем да привлечем млади учени, изтъкна още Ревалски.

По думите му на този етап няма нужда от законови промени по отношение на БАН. Имаме по-сериозни проблеми от това. Изтичат не само млади мозъци, а и такива, които вече са добре подготвени, отбеляза директорът. Той подчерта, че Българската академия на науките е национален експертен център, не само научен.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес