Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Утре стават ясни датите за матурите и външното оценяване

04 май 2020, 15:05 часа • 2111 прочитания

На 5 май министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще обяви датите, на които ще се проведат Националното външно оценяване след 7 клас и матурите след 12 клас.

Преди ден министърът обяви, че оценяването най-вероятно ще бъде през третата седмица на юни, а матурите - в първата седмица на същия месец.

Днес Таня Михайлова - заместник-министър на образованието подчерта, че последната задача пред министерството преди да станат ясни изпитите е стиковане на взетия по време на извънредното положение материал. Така от МОН  ще се опитат да гарантират равнопоставеност между учениците след дистанционното обучение.

Пуснали сме анкета по училищата, която на 30-ти април приключи, днес ще огледаме резултатите. Още малко търпение и ще обявим датите за матурите, каза още Таня Михайлова. Анкетата е свързана с предаденият по време на онлайн обучението материал. От нейните резултати ще стане ясно дали ще бъде изключван учебен материал от изпитите. "Сега, той ще бъде съобразен със преподаването – за това е анкетата, за да можем да огледаме всичко. Равнопоставени ли са всички деца – това оглеждаме в момента.", каза Михайлова.

Искам да уверя всички, че ще имат достатъчно време, за да се подготвят. Няма да бъдат тези дати обявени в момента. Имаме още съвсем малко финални обсъждания. Учениците трябва да се готвят, не да се притесняват, подчерта тя.

Какви детайли за изпитите в професионалните гимназии и за оформянето на годишните оценки разкри още тя, можете да видите в този материал.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес