Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ученици заглушават други ученици при дистанционното обучение – МОН пак ще проверява при сигнали

10 декември 2020, 10:05 часа • 3966 прочитания

Ще направи ли нещо образователното министерство по проблеми с програмата за електронно обучение Microsoft Teams – ученици да заглушават други ученици и дори ученици от други класове да влизат в „часа” и да нарушават дисциплината чрез заглушаване? Изготвихме материал как да не бъдат заглушавани ученици, как учителите да администрират. Материалът е публикуван на сайта на МОН, но допускам, че може лошите практики да са се развили – ако имате конкретни сигнали, дайте ги. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев по време на онлайн среща, организирана от омбудсмана Диана Ковачева.

На въпрос защо няма задължения учителите да преподават при задължително включена камера и защо не преподават от класните стаи в училищет – т.е. оттам да се прави виртуалната класна стая, Вълчев посочи, че този подход е приложим при карантинирани паралелки, но не и учител и напомни, че може да има и некарантинирани ученици. Основният проблем обаче бил „допълнително техническо обезпечение”, което не съществува масово.

Училищата имат право да заплатят интернет на учениците си по тяхна преценка, това е урдено с наредба. В това увери Вълчев.

Интернет е относително по-малък разход – по-големият е с устройствата. В системата на образованието има около 90 000 устройства, но 60 000 са стационарни. Затова се действа за закупуване на устройства по ReactEU. До януари месец трябва да дойдат устройства. Недостиг на електронни устройства за учители няма, по думите на Вълчев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес