Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Танев в опит да потуши напрежението: Разбира се, че е имало робство

27 януари 2016, 16:30 часа • 4356 прочитания

Моето лично отношение е, че робство е имало, заяви пред медиите в НС образователният министър Тодор Танев в отговор на въпрос за разразилия се скандал със съдържанието в учебници по история.

Така е поставено и историците го знаят, още от времето на Възраждането с политическата цел да мобилизира българското население, поясни Танев.

Но аз бих добавил следното - Чипровско въстание, Руско-турска война, Баташко клане - това са факти, констатира Танев. "Има различни видове робство - индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Но има и духовно. Има политическо робство, когато нямаш държава - като поляците. Аз със себе си нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде, като робство", повтори министърът.

Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание, подчерта Танев.

"Има още един термин - османско владичество. Преди две години, преди една година също така, са пуснати към историческия институт на БАН и към две катедри по история във Великотърновския и Софийския университет да ни дадат отговор за научната интерпретация - дали е робство или друго", коментира Танев. До момента нямаме никакъв отговор.

"Нямам право да се намеся в това - нека научната колегия да определи термина. Казах ви чистосърдечно за робството. Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята - там съжителство няма", добави министърът.

"Нито аз съм въвел думата „присъствие”, тя беше въведена от един съвсем друг министър, а аз в момента трябва да чистя авгиевите обори на внасянето на този термин от друга област в историята. Има трети термин - владичество, който ни беше поднесен /като заместител на „турско робство”  -бел.ред./. Ние го използваме в момента в очакване в тези 28 дни историците да бъдат единни - за робство или за владичество", посочи министърът.

А след като историците не ми казват, аз очаквам хората да ми кажат, допълни той.

"Никое дете никога, доколкото знам, не е санкционирано за това под никаква форма /за употребата на понятието „турско робство”-бел.ред./. Лично аз ще накажа този, който санкционира което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", обеща Танев.

Този, който ме е назначил, е министър-председателят и искам да остана да си върша работата, заяви Танев. Никъде не съм казал, че моментално си хвърлям оставката с ритуални някакви танци на самоубийство, продължи той. От политическа гледна точка е правилно министър-председателят, който те е сложил и който е отговорен за цялата коалиция, да прецени дали да изляза и в кой момент да изляза, каза Танев.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес