Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стана ясно колко ще е помощта за първокласници догодина, няма да зависи от доходите на семейството

05 юни 2020, 12:28 часа • 3973 прочитания

Еднократната помощ, която се дава на родители в нужда на първокласниците, ще е 300 лв. от учебната 2021/2022. В средносрочната тригодишна прогноза е записано, че тя вече ще е без подоходен критерий.

Това съобщи вицепремиерът Марияна Николова на въпрос за демографската политика, като отчете данни за помощите, които дава държавата по време на парламентарния контрол.

Досега тя беше 250 лв. и се даваше само, ако доходът на член от семейството е 450 лв.

Същото увеличение ще има и за новата помощ за осмокласниците, която премиерът Бойко Борисов анонсира на 1 юни.

Вицепремиерката припомни, че продължава проектът "Родители в заетост". Той осигурява детегледачка на родители в отпуск по майчинство, на които предстои да се върнат на работа и децата им не са записани в ясла или детска градина.

Проектът включва и търсещи работа безработни родители, чиито деца не са в детско заведение, както и върнали се на работа многодетни родители със записани в детско заведение или училище деца.

Грижата за деца от 0 до 5 г., които не посещават ясла или градина, може да се полага до 8 ч. За деца от 0 до 12г. на многодетни родители, които ходят в детски заведение или на училище – до 4 ч.

Той ще обхване 5400 родители, а по него се очаква да се назначат около 6000 безработни.

Заради интересът на програмата е предложено увеличение на бюджета от 35 на 50 млн. лв., като се очаква одобрение от ЕК, обясни от парламентарната трибуна Николова.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес