Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Софийският университет отмени увеличението на студентските такси

27 февруари 2013, 18:32 часа • 9311 прочитания

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" взе решение да отмени решението си, с което преди месец вдигна с 8% студентските такси.

Според ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев причина за новото решение е тежката криза, която връхлетя България през последните седмици, както и протестите по улиците, демонстриращи размерите на социалната криза.

Освен отмяна на решението за по-високи такси, на заседаниято бе гласувано и съставянето на работна група, която да изготви искания до политическите сили за радикална промяна във висшето образование. Решенията на съвета бяха приети с бурно одобрение в коридорите на Софийския университет, предаде БНТ.

Преди отмяната да бъде гласувана, студенти от университета се събраха на протест в двора на Ректората.С плакати, транаспаранти и скандирания студентите заявиха отказа си да попълват дупките в бюджета на висшето училище заради намалената държавна субсидия. По-късно протестиращите влязоха в сградата на университета, където продължиха скандиранията си до началото на Академичния съвет.

Протест имаше и в УНСС, където излезлите с плакати и транспаранти студенти попитаха яростно защо има увеличение от 30% на таксите и за какво ще се харчат тези пари. Официален отговор от ръководството на учебното заведение пред протестиращите не беше даден.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес