Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебният образователен министър оповести намаление на държавния прием на студенти

15 март 2017, 13:37 часа • 1135 прочитания

Намаляваме общият брой субсидирани от държавата студенти в първи курс с 8%. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков, предаде БГНЕС.

Денков поясни, че има направления, които са засегнати повече от промените, но има и такива, в които се увеличава приемът, като педагогика, математика, информационно и комуникационни технологии.

„Това са направления, от които има заявен интерес от бизнеса, и които реализират добре студентите си. Но, има направления като икономика, администрация и управление и туризъм, където намалението е значително. То произтича от това, че реализацията на студентите, които завършват тези направления е много ниска. 20-30% от завършилите студенти работят на позиции, изискващи висше образование”, обясни министърът на образованието.

„Промените, които правим в постановлението за приема на студентите във ВУЗ-овете, целят да изпълним едни от основните цели в Стратегията за развитие на висшето образование, свързани с повишаване качеството във ВУЗ-овете. Това произтича от факта, че от 2010-2015 г. общият брой ученици, завършващи средно образование намалява с 25%, докато общият брой субсидирани от държавата студенти след средно образование е останал един и същ”, каза Денков. „Затова през 2015 г., когато е приета стратегията е предвидено да се възстанови балансът, който е нарушен. Със сегашната промяна намаляваме общият брой субсидирани от държавата студенти в първи курс с 8%. С това заедно с промените от миналата година връщаме този дял към нивата от 2010 г.”, обясни просветният министър.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес