Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СБУ очаква новото ръководство на МОН да преразгледа приетата наредба

06 февруари 2016, 13:43 часа • 4428 прочитания

Очакваме новото ръководство на МОН да преразгледа вече подписаната наредба. Това каза председателят на СБУ, Константин Янков.

„Преди всичко да се преразгледа вече подписаната наредба за 1 и 5 клас, тъй като там има сериозни неща, които трябва да бъдат променени. Визирам най-вече 5 клас и предметът География и икономика. Второто нещо, което трябва да се направи, е едно преразглеждане на учебните програми и това, което е заложено в момента за 6 и за 8 клас, но трябва да се даде информация какво ще се случи в останалите класове“, допълни Янков.

По думите му трябва да се отложи приемането на новото учебно съдържание за 1 и 5 клас за следващата учебна година.

Според него трябва да се осъществят и едни по-сериозни дебати по отношение на стандартите, по които се пишат учебниците.

„Законът го приемаха повече от 10 години, а сега най-важната, същинската част на закона-а именно какво да се учи в българското училище, се претупва. Има някакъв дебат, който обаче води до това: „Благодарим ви за участието, чухме вашите предложения, но приемаме това, което безименните чиновници са сътворили в министерските канцеларии“. Надеждите ни са свързани преди всичко със същинската част на реформата, а именно какво да учат нашите деца в следващите 5, 10, 15 или 20 години“, обясни председателят на СБУ, цитиран от Фокус.

Той посочи, че нововъведенията в образованието целят да се олекоти учебното съдържание, учебниците да станат по- ясни и по- разбираеми. Според него, написаното като реформи не съответства на това, което се случва в действителност.

„Смятаме, че добрите практики трябва да бъдат развити с конкретни политики и действия. Ние не казваме, че всичко е лошо, напротив, има много добри неща и политики. Но я няма волята и желанието това да се случи по начина, който ще бъде най-удачен за цялото общество“, обобщи Янков.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес