Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 19 студенти искат да учат безплатно, а след това да работят у нас

05 декември 2022, 07:25 часа • 2219 прочитания

Програмата, по която държавата трябваше да си гарантира висококвалифицирани кадри във важни и дефицитни за икономиката ни специалности, се радва на почти нулев интерес от младежите. През настоящата академична 2022/23 г. едва 19 студенти са сключили договори за стаж и работа с работодатели, по силата на които следването им ще е частично или изцяло безплатно, а в замяна на това те ще останат да работят при същия работодател поне 5 г. след завършването си. Това показват данни на МОН, предоставени в отговор на въпроси на в. "Сега". Заедно с 9-те миналогодишни кандидат-висшисти, избрали да се възползват от мярката, броят им става общо 28.

Въпросната програма започна да действа през академичната 2021/22 г., когато МС прие съответната наредба и одобри списък на работодателите, които имат право да сключват договори със студенти, а образователното министерство прие списък със специалностите, за обучението в които ще се осигуряват средства от държавния бюджет по новата наредба. Въпросниците списъци се актуализират всяка година, като за 2022/23 г. в тях са посочени 153 работодатели, които са заявили необходимост от 1416 специалисти от десетки различни специалности.

За разлика от миналата година, когато почти всички студенти, избрали да учат безплатно, сключвайки договор с работодател, бяха от областта на медицината, тази година всички младежи, учат в областта на машинното инженернство. Двама от тях, следващи мехатроника, например са избрали да работят за "Оптикоелектрон Груп" АД, Панагюрище, други двама в същата специалност - в "Ектрон" АД, Панагюрище и още 9 души, следващи мехатроника - в "Завод за Оптика" АД, Панагюрище. Трима студенти, следващи мехатроника, са сключили договори с "Клип Щанц" ООД, София, а други трима, учащи в специалността компютърни технологии в машиностроенето - с "ВСК Кентавър ИЗ Динамика" ООД, Дряново.

Сумите, с които се компенсират университетите за обучението на студенти със сключени договори с работодатели, се планират ежегодно по бюджетите на конкретните вузове. За 2022 г. за тези висши училища са планирани общо 47 380 лв., които обезпечават броя на студентите със сключени договори за 2021/22 г. В бюджета за 2023 г. по същия начин ще бъдат разчетени средствата за компенсирането на таксите за студентите със сключен договор с работодател за 2022/23 г., обясняват от МОН.

През 2021/22 г. 9 студенти са сключили договори с работодатели, показват окончателните данни на МОН (първоначално бе съобщено за 8 студенти, сключили договори). Един от тях, учещ специалността водоснабдяване и канализация, е сключил договор с ВИК - Стара Загора. Всички останали са в областта на медицината. Трима младежи от Медицинския университет в Плевен ще стажуват и работят в УМБАЛ - Д-р Георги Странски ЕАД - Плевен. Други трима, следващи медицина в МУ-Варна, са сключили договори с Университетска многопрофилна болница за активно лечение - Бургас АД и с МБАЛ - Добрич. Още двама студенти, учещи в направление медицинска сестра в МУ-Пловдив, са сключили договори с УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД и МБАЛ - Пазарджик АД.

ОЩЕ: 150 компании ще наемат 1400 студенти с помощта на държавата

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес