Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Розопроизводството и климатът: Отговорите на матурата по география за 12. клас за 2024 г.

20 май 2024, 17:07 часа • 9383 прочитания

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува отговорите на въпросите от днешния втори държавен зрелостен изпит по различни предмети.

Изпитният вариант, както и ключа с верните отговори по география и икономика, може да видите ТУК.

Всички отговори на останалите матури по втори предмет, може да откриете ТУК.

„Какви проблеми възникват за розопроизводството в България в резултат на климатичните промени“. На този въпрос от 41. задача отговаряха зрелостниците на изпита по география и икономика. С помощта на географски текст и статистическа информация те трябва да изведат проблемите в емблематичното за България розопроизводство, но и да проследят възможните решения, предложени от държавата. Зрелостниците могат да изразят и своята позиция до решението на проблемите и възможностите за бъдещото развитие на розопроизводството в България. Този изпит традиционно е сред най-избираните, като днес се явиха 2 134 ученици.

Още: Отговорите на матурата по български език и литература за 12. клас за 2024 г.

На зрелостните изпити днес се явиха близо 46 хиляди ученици - общо над 25 000 гимназисти полагат втора задължителна матура по профилиращ предмет, а около 21 000 са на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Близо половината от пожелалите да се явят на изпит по професия защитаваха дипломен проект, а други развиваха изпитна тема по теория на професията или решаваха тест по теория на професията. Резултатите от днешните изпити, както и от първата матура по български език и литература, ще бъдат обявени до 7 юни.

Най-много от завършилите профилирани гимназии са избрали да положат изпит по английски език като втора задължителна матура. Следват биология и здравно образование, география и икономика, математика, философия.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес