Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родители тръгнаха срещу учителя по физика, станал "Мъж на годината"

03 юли 2015, 09:30 часа • 28438 прочитания

Протест – това се случва от три дни срещу обявения за „Мъж на годината” учител по физика Теодосий Теодосиев.

Брожението е дело на трима-четирима родители – заради оценки на отрочетата им. Според тях Теодосиев пишел слаби оценки на всички, които не ходели в школата му. Той преподава в математическата гимназия в Казанлък.

Един от родителите се оплака пред Нова телевизия, че дъщеря ѝ получила двойка за годината, а майката не разбрала за проблемите по физика на дъщеря си, защото в дневника не били нанасяни текущи оценки. Без да парадирам, дъщеря ми има максимални оценки по другите предмети – по биология, по химия например. Тя се старае, учи по учебника, а единственото, което прави, е, че не ходи на школата му. Друга майка пък заяви, че никой няма нищо против Теодосиев, но той преподавал на много високо, елитно и академично ниво. На въпрос нали говорим за елитна, математическа гимназия, родителите се съгласиха, но все пак настояваха за по-разбираем метод на преподаване. Не мрънкаме, не молим за шестици, искаме разбираемо ниво на преподаване, повториха родителите.

Няма да изпадам в дребнотемие, няма нужда от емоция. Проблемът е в хиперинфлацията с оценките в българското учищилище. Сегашната шестица се явява на четворката отпреди две десетилетия. Сега има шестица и шестиченце, заяви Теодосиев. Няма ученик с по-малко от четири контролни, добави той. И обясни, че не нанася текущите оценки, за да даде шанс за поправка – да се излезе на дъската, да се реши задача, да се посети кръжок. Има деца, които не са стъпвали цяла година на кръжок, каза възпитателят. А родителите веднага поискаха Теодосиев да не обвързва резултатите в училище с школата си.

Не мога да приема да преподавам на друго ниво. Затова предложих да се разделят паралелките – едните на по-ниско ниво, с друг учител, другите – на по-високо. Има и родители, които искат децата им да са на по-високо ниво, да им е по-лесно в университета, разказа учителят.

Кой е Теодосий Теодосиев

Историята на Теодосиев нашумя преди около година. Той влезе в медийното пространство като създател на специализирана школа по приложна математика и физика в Казанлък, чиито възпитаници носят международни отличия на страната всяка година.

През последните 40 години Теодосиев е обучил най-много шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала. Всичко това обаче се случва при нечовешки условия - в сграда без истинско отопление, с течащ покрив и падаща мазилка. Теодосиев споделя, че учениците му се топлят на физичен принцип - човешкото тяло отделя около 70 вата енергия, когато се съберат седемдесетина души и една средно голяма стая се затопля.

Широката популярност на Теодосиев донесе много дарения за школата му. С решение на правителството беше разпоредено сградата да бъде дарена за нуждите на школата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес