Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родители на протест срещу задължителното образование за 4-годишните

11 декември 2012, 19:37 часа • 71673 прочитания

Родители ще излязат на протест пред парламента на 12 декември 2012 г. от 10 ч. с искане да отпадне задължителността за предучилищната за 4 годишните деца, съобщават организаторите на протеста, предаде БГНЕС.

Родителите искат да имат избор. След като направиха задължителна предучилищната за 5-годишните, сега свалят летвата още по-надолу, обхващайки деца на ненавършени 4 години. Родителите биват задължени да пратят детето си на предучилищна. Държавна, защото частна е възможна само дотолкова, доколкото трябва да повтаря и копи-пейства държавната.

Какво казва законът за образованието – всички родители в България са лоши родители, те не се грижат и не могат да се грижат за децата си, те не знаят кое е най-добро за децата им, те не са способни да им осигурят нужното за развитието им... На българските родители се забранява да се обединяват, за да отглеждат и образоват децата си, заявяват протестиращите. Законът казва също, че държавата най-добре знае как да се грижи за децата (на хората), само държавата се интересува за най-доброто на децата, само държавата знае какви са нуждите на децата, затова – държавата ще има изключителните права, разбирай монопола, върху отглеждането и образованието на децата (ви), казват още родителите.

Българските граждани и родители в отговор на това ще протестират на 12.12.2012г. пред НС. Ще се чакаме в 10:00 ч. в градинката пред Народната библиотека и след това ще се отправим към парламента. Събитието ще продължи до 11:30 ч. Ако сте от друг град, насърчаваме ви да ни подкрепите в София. Ако наистина не можете да дойдете, организирайте протести пред общините. Ако сте в чужбина, организирайте групи пред посолствата, призовават родителите.

В сряда се очаква законът за образованието да влезе в зала за второ четене. Комисията по образованието запази текстовете в закона както за това децата задължително да тръгват на предучилищна в годината на навършване на 4г., така и текстовете за забрана на всякакви частни инициативи за отглеждане на деца в предучилищна възраст, които не са регистрирани по държавните, образователни стандарти. А тези стандарти, на свой ред, са правени за заведения тип детска градина, не предвиждайки опция за по-малки обединения, каквито са кооперативите, да речем - с по 7-10 деца вътре.

От 11.00 ч. в НС ще има кръгла маса, ще бъдат поканени представители и експерти от МОМН, както и депутати, които да се срещнат очи в очи с представители на родителски и граждански организации, да чуят мненията и исканията им, съобщават протестиращите родители.

Основните, минималните искания на тази кръгла маса са: Да отпадне задължителността за предучилищната за 4-годишните. Родителите да имат избор. Да отпадне забраната за съществуване на частни инициативи извън системата на образованието. В закона, както и в стандартите, да се зачете правото на българските родители да инициират свободно отглеждането и образованието на децата си в съгласие с Конвенцията на ООН за правата на човека, казват още протестиращите.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес