Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест на студентите в СУ и УНСС на 27 февруари

26 февруари 2013, 12:30 часа • 19472 прочитания

Увеличаването на студентските такси е поредната бомба, която се залага за следващата учебна година и следващото управление. Това смята Димитър Танев, член на движение "България на гражданите", предаде БГНЕС.

С направеното предложение в рамките на 5 години ще трябва да заплащам три различни суми, обясни Антоанета Георгиева, член на НС на движение "България на гражданите" и председател на студентската организация на партията. Когато няма реформа, всеки се опитва да скалъпи нещо на парче, но това няма да доведе до модерно образование, наука, която да може да работи заедно с бизнеса, заяви тя. В никоя академична общност не е приятно студентите да застават срещу ръководството и преподавателите си - това създава чувството, че се търси разединение в тази общност, която не е полезна за никого, каза още Георгиева. Тя обяви, че в резултат на предложението за увеличаване на таксите студентите от СУ и УНСС ще излязат на протест в учебните си заведения утре от 14:00 часа.

Това, което се случва в образователната система, е резултат от политиката на правителството на ГЕРБ, категоричен бе Димитър Танев. По негова информация от 2009 г. до 2013 г. субсидиите за издръжка на обучението са свалени от 284 млн. лв. на 276 млн., парите за стипендии са намалели от 33.8 млн. лв. на 31. 7 млн., а за същия период броят на студентите се е увеличил с 25%. Когато ГЕРБ дойдоха на власт, обещаха, че парите за образование няма да намаляват. Ако погледнете закона на бюджета, ще видите точно обратното, счита Танев. Около 500 млн. лева годишно се взимат от образованието, заяви той.

Танев подчерта, че липсва компенсаторен механизъм, който да смекчи удара върху студентите. Когато намалиш финансиране от държавата към висшите училища, те са принудени да увеличат таксите, за да покрият дефицита, заяви той. Това е прехвърляне на отговорност от държавата на висшите училища, а те от своя страна я прехвърлят на студентите, коментира Танев.

От движение "България на гражданите" бяха категорични, че предложението за увеличаване на студентските такси трябва да бъде замразено, докато не се проведат разговори между студентската общност, ректорите на ВУЗ-овете и министърът на образованието от служебното правителство, което трябва да бъде назначено от президента.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес