Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подновиха учебния процес в Класическата гимназия

23 септември 2014, 14:46 часа • 160950 прочитания

Столичната регионална здравна инспекция (РЗИ) даде разрешение учебните занятия в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) да започнат. Учениците вече са в класните стаи, информира БНР.

Засега учениците остават в сградата на 13-то училище на Женския пазар, докато няма политическо решение относно законността на сградата на училището в квартал "Модерно предградие". Гимназията се подготвя за евентуално преместване след зимната ваканция, ако това е окончателното решение на Министерството на културата.

До временното прекъсване на учебните занатия се стигна миналата седмица. Причината за това стана закъснял ремонт на сградата.

В края на миналата работна седмица в 13-о училище до Женския пазар все още имаше ремонтни дейности. Пред входа на двора на училището имаше група учители, които се грижеха в училището да не влиза никой, и отказаха да коментират каквото и да е.

Изпълняващата длъжността директор на гимназията Мариела Папазова коментира: "Радвам се, че ги изненадахме РЗИ с това, което сме направили тази събота и неделя. Всичко онова, което изискаха от нас до момента, беше направено". Според директора училището ще се справи с наваксването на пропуснатите занятия.

На проверката бяха заместник-министърът на културата Боил Банов и заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов. След проверката Банов коментира: "Аз съм спокоен, че пускат училището. Вече нататък казусите, знаете, те предстоят за решаване така или иначе".

Направени са нови окачени тавани на последния етаж. Столичната община е осигурила нови 400 хиляди лева за смяна на дограмата, която поетапно ще се извършва в неучебно време, така че и този въпрос ще бъде решен, каза Чобанов.

Въпросът в коя сграда да се помещава Класическата гимназия – дали да остане в сградата на 13-о училище, или да се върне на ул. "Баба" в "Модерно предградие", е в ръцете на принципала – Министерството на културата.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес