Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петров: Финансирането на частните училища ще създаде условия за благородна конкуренция

15 септември 2015, 15:45 часа • 4150 прочитания

Под 1% са частните училища в България и тяхното финансиране, което бе прието от Народното събрание, ще създаде условия за благородна конкуренция с всички останали учебни заведения. Това каза в ефира на Дарик Юлиян Петров, председател на синдикат Образование към КТ „Подкрепа“.

Той уточни, че в Европа частните училища са около 30 % и няма практика за такова финансиране, но няма почти никаква разлика в европейската образователна система между частното учебно и държавното учебно образование.

По думите на Петров, е необходимо да се чува повече гласът на българските учители и директорите, които сами се справят сами с проблемите в системата.

„Поглеждайки към учителите, професията е страхотна на 15 септември или дни преди 24 май, но през останалото време учители и директори се борят с липсата на класни стаи и финансиране, или с неразбираемото съдържание на учебниците“, обясни Петров. По думите му, участието на родителите в училище трябва да стане по-голямо.

Според него 6% от брутния вътрешен продукт трябва да отиват за образование.

Синдикатите предложиха дофинансиране на образователната система за увеличение на възнагражденията на всички, работещи в нея с 80 млн. лв. Засега, по информация от финансовото министерство, вероятно ще бъдат осигурени 20 млн. лв., които да бъдат насочени приоритетно за увеличение на трудовите възнаграждения. Според Юлиян Петров обаче, тези средства са крайно недостатъчни.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес