Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Синдиката "Образование" искат да има промени, свързани с възпитанието на децата и учениците

14 ноември 2022, 13:11 часа • 4100 прочитания

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване относно неработещите политики и практики в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), в което политиката за възпитание и формиране на ценностна система е посочена като неработеща. Това съобщава председателят на Синдиката "Образование" д-р Юлиян Петров, цитиран от БТА.

Той уточнява, че възпитанието на децата и учениците, по предложение на Синдиката "Образование", е в ЗПУО и е основен компонент на българското образование от 2016 г. 

"В стратегията на Министерството на образованието и науката (МОН), която синдикатът горещо приветства, се трасира спазването на правила, толерантност към другия, към различния и изграждане на ценностна система, кореспондираща с утвърдените от векове духовни ценности, олицетворени в духовна, а не в материална категория. Но бедата на тази стратегия беше и си остава, че тя визира препоръки и задължения само и единствено към учителя, а родителят и ученикът са оставени на автопилот", заявяват от учителския синдикат.

И подчертават, че възпитанието, като процес, е фундаментално за цялостното образователно израстване на индивида, като то е свързано с ролята на родителите в най-ранната детска възраст.

Синдикатът "Образование" предлага да има промени за ефективно формиране на "Политика за възпитание и формиране на ценностна система". Те са свързани с това училищният правилник да се спазва от ученици и родители, да продължи въвеждането на "Гражданско образование" в останалите образователни етапи, да се въведе оценка за дисциплината и възпитанието, да се толерират и стимулират родители, които са се справили добре с възпитанието на децата си.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес