Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Реформаторския блок настояват "парите следват ученика" да не изчезва

29 септември 2015, 17:45 часа • 4599 прочитания

Моделът "парите следват ученика" не подлежи на промяна. Тази позиция зае заместник-председателят на парламентарната бюджетна комисия Димитър Танев - депутат от Реформаторския блок. Танев говори по въпроса, след като днес (29 септември) депутатите не успяха да съберат кворум, работиха само два часа и не гласуваха на второ четене Законът за предучилищното и училищното образование.

Трябва да подкрепим предложението всички средства от този стълб да бъдат децентрализирани и да слязат на ниво учебни заведения, разпределяни спрямо броя на учениците и стандартите за издръжка, смята Танев. Народният представител настоя, че в Закона са предвидени нюанси и компенсаторни механизми, които дават възможност на малките населени места и местната власт да разпределя определен процент от държавните средства, за да компенсира различията между учебните заведения.

Четирите стълба на финансиране в образованието, предвидени в новия Закон за училищното и предучилищно образование, гарантират децентрализация на системата и водещата роля на директорите на училищата при планиране и управление на бюджетите. Едновременно с това се запазва правото на държавата да провежда целенасочена национална политика в сектора, посочи Танев.

Останалите три стълба от системата за финансиране практически определят ролята на държавата във воденето на политики по обхват и задържане на децата в училище, както и повишаване на качеството на образование. Държавната политика в сектора трябва да надгражда спрямо основното финансиране и с нея ще се постигнат желаните цели, без да се нарушават основният принцип, заложен в закона, а именно „парите следват ученика“, както и без да се разваля моделът на децентрализация, настоя Димитър Танев.

Народният представител подчерта, че в модела на финансиране са предвидени целеви средства за развитие на системата, с които ще се финансират училищата с високи образователни резултати, като е предвидено и повишаване на възнагражденията за учителите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес