Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От детската градина до завършване на гимназията - образование за пътна безопасност

30 септември 2018, 15:54 часа • 2049 прочитания

От детската градина та чак до завършване на средно образование ще се изучава безопасността на движение по пътищата - по нови програми, съобщава bTV.

За най-малките акцент е как да се държат и какво да правят при пресичане на кръстовище. Вече има и детски площадки, изградени по модел на реално кръстовище. На тях децата се учат на пътните знаци и безопасно пресичане.

Специална програма предвижда подобни площадки да бъдат изградени във все повече детски градини в столицата, а в училище часовете за безопасност на пътя са най-много за първокласниците. За останалите те намаляват.

Най-малките ще учат и как да се движим безопасно с велосипед. При учениците в последните класове пък ще се наблегне на решаването на конфликти без агресия на пътя и на оказването на първа помощ. А при завършване на гимназията, реално се очаква децата да могат да решават казуси на пътя така, сякаш са на изпит за шофьорска книжка. Затова и тогава ще идват автоинструктури, които ще поставят и конкретните задачи за решаване.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес